کم خونی و معرفی مکمل های رفع آن
مکمل های رفع کم خونی
در این مقاله در مورد مکمل های رفع کم خونی صحبت خواهیم کرد. بطور ساده؛ آنمی یا کم خونی وقتی اتفاق می افتد که بدن به میزان کافی گلبول قرمز ندارد. این حالت معمولا زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز در بدن به اندازه کافی ساخته نمی شوند؛یا این گلبول ها تخریب شده و یا بدن خون از دست داده است. انواع مختلفی از آنمی وجود دارد که شایع ترین آن کم خونی ناشی از کمبود آهن است. گلبول های قرمز خون حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین هستند که سرشار از آهن است. در صورت کمبود آهن؛ بدن شما نمی تواند هموگلوبین لازم برای ساخت گلبول های قرمز را فراهم کند.
انواع دیگر کم خونی:
آنمی آپلاستیک؛ تالاسمی و کم خونی ناشی از ویتامین ها (ب۱۲؛ فولات و ویتامین سی)
علائم کم خونی چیست؟
- بی حالی و سرگیجه
- رنگ پریدگی
- ؛ حس ولع نابه جا مثل ولع به خاک و یخ
- دشواری تمرکز
- یبوست
افرادی که بیشتر در خطر کم خونی قرار دارند
- افراد با تغذیه نادرست
- خانم ها در زمان قاعدگی و یا زایمان
- افراد بالای ۶۵سال
- افرادی که از داروهای رقیق کننده ی خون مانند آسپیرین یا هپارین استفاده می کنند.
- افرادی که نارسایی کلیوی دارند و افرادی که مشکل جذب آهن دارند.
از کجا مطمئن شویم که دچار کم خونی هستیم؟
با مراجعه به مراکز بهداشتی و دادن آزمایش خون؛ پزشک با توجه به نتیجه ی آزمایش خون شما تشخیص و درمان مورد نظر را آغاز می کند.
درمان کم خونی چگونه است؟
پزشک با بررسی دلایل کم خونی شما؛ درمان را مشخص می کند. ممکن است کم خونی به دلیل تغذیه و رژیم غذایی نادرست باشد و یا دلایل جدی تری مانند مشکلات کلیوی دخیل باشند. طبق معیارهای جهانی؛میزان آهن لازم روزانه برای خانم ها ۱۸میلی گرم و برای آقایان ۸گرم می باشد. علاوه بر آهن؛ کمبود فولات و ویتامین ب۱۲ نیز می تواند بر توانایی بدن در ساخت گلبول های قرمز تاثیر داشته باشد. بنابراین مصرف میزان کافی از این دو ماده در رژیم غذایی ضروری است.
رژیم غذایی برای افرادی که دچار کم خونی هستند چگونه باید باشد؟
بهترین رژیم غذایی برای کسانی که دچار کم خونی هستند شامل موادی ست که سرشار از آهن و دیگر ویتامین های ضروری برای ساخت هموگلوبین و گلبول قرمز می باشند. همچنین این رژیم غذایی باید حاوی موادی باشد که به جذب بهتر آهن در بدن کمک کنند. سبزیجات تیره و برگ دار (مانند اسفناج) سرشار از آهن هستند. مصرف این سبزیجات به همراه مواد غذایی حاوی ویتامین سی (مانند مرکبات؛ فلفل دلمه ای قرمز؛ توت فرنگی) به جذب بیشتر آهن موجود در آنها کمک می کند. گوشت ها (به خصوص گوشت قرمز) نیز سرشار از آهن هستند. مصرف همزمان گوشت و سبزیجات برگ دار می تواند به جذب آهن کمک کند. جگر؛ حبوبات؛ مغزها و دانه ها و محصولات دریایی نیز حاوی مقادیر بالایی از آهن هستند. با اینکه این مواد غذایی از آهن بالایی برخوردارند؛ ولی مصرف همزمان آنها با یک سری مواد غذایی؛ می تواند از جذب آهن موجود در آنها جلوگیری کند. برای مثال؛ کلسیم موجود در مواد غذایی به آهن متصل شده و جذب آن را کاهش می دهد. بنابراین مواد غذایی حاوی کلسیم (مانند شیر؛ ماست؛ کفیر؛ پنیر؛ بروکلی) را نباید همزمان با مواد غذایی حاوی آهن مصرف کرد.
درمان دارویی کم خونی به چه صورت است؟
درمان دارویی کم خونی به این بستگی دارد که چه چیزی سبب ایجاد این کم خونی شده است. کم خونی ناشی از کمبود آهن؛ ویتامین ب۱۲ و فولات توسط مکمل ها درمان می شود. در برخی موارد ممکن است پزشک ویتامین ب۱۲ تزریقی تجویز کند. همچنین در صورتی که کم خونی شدید باشد پزشک از داروی اریتروپویتین تزریقی استفاده می کند تا تولید گلبول های قرمز توسط مغز استخوان افزایش پیدا کند.
مکمل های آهن
انواع مختلفی از مکمل آهن وجود دارد؛ قرص؛ کپسول؛ قطره خوراکی و غیره. هدف این مکمل ها افزایش میزان آهن و به دنبال آن هموگلوبین در بدن و بهبود علائم کمبود آهن است. آهن موجود در بدن؛ آهن المنتال نام دارد. هر کدام از این مکمل های آهن؛ میزان متفاوتی از آهن المنتال دارند.
چه میزانی از آهن روزانه برای رفع کم خونی توصیه می شود؟
پزشک شما بر اساس نتیجه ی آزمایشتان مشخص می کند که شما چه میزان آهن باید روزانه مصرف کنید. برای درمان کم خونی ناشی از کمبود آهن در بزرگسالان میزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی گرم از آهن المنتال در روز توصیه می شود. بهترین حالت مصرف برای اینکه مکمل جذب بیشتری داشته باشد؛ مصرف تعداد دو دز یا بیشتر در طی روز است. البته اگر قرص آهسته رهش باشد؛ مصرف یک بار در روز آن کافی است.
لطفا درباره ی مصرف مکمل آهن،به نکات زیر دقت کنید:
با اینکه مکمل با معده ی خالی جذب بهتری دارد. ولی اگر تجربه ی مشکلات معده دارید،برای جلوگیری از درد معده مکمل آهن را با غذا مصرف کنید. از مصرف همزمان مکمل آهن با شیر،کافئین،شربت معده و یا مکمل کلسیم خودداری کنید. زیرا این مواد ممکن است جذب مکمل آهن را کاهش بدهند. تلاش کنید مکمل آهن را همراه با ویتامین سی (مثلا همراه با آب پرتقال) مصرف کنید، تا جذب آن افزایش یابد.
عوارضی که ممکن است در نتیجه ی مصرف مکمل های رفع کم خونی تجربه کنید شامل: تیرگی مدفوع؛ درد معده؛ یبوست؛ سوزش سر دل
مکمل فولیک اسید
فولیک اسید از خانواده ی ویتامین ب و نوع سنتتیک فولات است. این ویتامین در بدن ذخیره نمی شود بنابراین شما به مصرف روزانه ی آن نیاز دارید.
دلایل کمبود فولیک اسید:
عدم مصرف کافی از طریق غذا؛مصرف الکل؛داشتن مشکلات گوارشی (مانند سلیاک)؛بارداری و یا دلایل مادرزادی. کم خونی ناشی از کمبود فولیک اسید توسط مکمل های آن درمان می شود. منابع پزشکی میزان ۴۰۰ میکروگرم از فولیک اسید را روزانه لازم می دانند. البته در دوران بارداری و برخی از شرایط پزشکی؛ ممکن است بدن به میزان بیشتری فولیک اسید نیاز داشته باشد.
“این مقالات توسط تیم داروسازان داروباما تهیه و تالیف شده است.”