نکاتی در مورد داشتن موهای سالم

نکاتی در مورد داشتن موهای سالم
مراقبت از مو هم یکی دیگر دغدغه های روزانه ما میباشد. همانطور که برای مراقبت از پوست نیاز به برنامه روزانه داریم برای مراقبت از پوست هم به چنین برنامه روزانه ای نیازمندیم، به طور کلی هر وقت مراقبت خاصی برای ما اثر بخش باشد دست کشیدن از آن سخت میشود بنابراین ایجاد عادت درست مراقبت از مو یکی از روشهای حفظ سلامتی موها میباشد. سلامت موها با نقشی که مو در زیبایی ظاهری افراد دارد یکی از دغدغه های افراد میتواند باشد.
برای داشتن برنامه مراقبت از مو باید بدانیم که فاکتورهای مختلفی در این روتین دخیل هستند که عبارتند از:
انواع مو :
مو هم انواع مختلفی دارد که هم به جنس مو و هم ضخامت آن و هم نوع پوست سر بستگی دارد. پوست سر همانند دسته بندی پوست به انواع خشک، چرب و نرمال طبقه بندی میشوند. خود مو هم وابسته به ضخامت به انواع نازک و ضخیم دسته بندی میشوند و نیز دسته بنده عمومی تر بر اساس بافت مو به انواع لخت(straight)، مجعد(wavy)، فر(curly) و گره خورده(kinky) طبقه بندی میشود.
- موهای رنگ شده، دکلره شده و یا موهایی که هر نوع عملیات شیمیایی روی آنها انجام شده باشد نیازمند مراقبت بیشتری هستند. افرادی که موی رنگ شده دارند توصیه میشود که هر روز موی خود را نشویند تا رنگ از بین نرود و یا افرادی که موهای خود را بی رنگ کرده اند نیازمند رسیدگی بیشتر و استفاده از تغذیه کننده های مو هستند.
- مدل موی روزانه، اینکه چگونه موها را مدل میدهیم، به همان شکل طبیعی میگذاریم، فر یا صاف میکنیم و یا از دستگاههای مدل دهنده مو نظیر اتوی مو و … که با حرارت و آسیب به مو، مو را حالت میدهند فاکتور تاثیر گذار دیگری است.
- اینکه موی شما مشکل خاصی دارد و شما بیشتر در پی رفع آن هستید در مراقبت روزانه شما تاثیر گذار است. مثلا اگر پوست سرتان خشک است و خارش و التهاب ایجاد شده، یا اینکه شوره سر دارد یا حتی موهایتان وز هستند هر کدام عواملی هستند که بر روی مراقبت شما تاثیر گذار هستند.
در مراقبت از مو یک سری اصول پایه ای وجود دارد که همه افراد از آنها سود میبرند.
1. شستشو (cleansing) :
شستشوی مو باید تعادلی باشد بین از بین بردن آلودگیها، سلولهای مرده پوست و بقایای مواد حالت دهنده و … با چربی های طبیعی پوست سر که نباید به طور کامل از بین بروند. بدون شستشو مناسب چربیهای مو بیش از حد میشوند که ظاهری کثیف و چرب به موها میدهند و اینکه اگر پوست مرده سر از بین نرود اجتماع اینها دیده میشود که حالت پوسته ریزی را میبینیم. اگر شما شنا میکنید باید بلافاصله بعد از شنا موهای خود را بشویید تا کلر موجود در آب به موها آسیب نزند.
2. نرم کننده ها و ماسکها :
ماسکها و نرم کننده ها فواید بسیاری دارند، مهمترین آنها آبرسانی و مرطوب کردن موها میباشد و اما مدلهای مختلف دیگر کارهای متفاوتی از جمله ضد وز، درخشان کننده، تغذیه کننده و غیره را انجام میدهند.
3. مرطوب کردن موها و پوشاندن آنها جهت هیدرشن:
بیشتر مو حالتی شبیه به ماسک زدن که مواد مرطوب کننده را به مو زده و بعد آن را برای مدتی می پوشانید تا مواد موجود در ماده مرطوب کننده به خورد مو برود، این کار به خصوص برای موهایی که زیاد گره میخورند و موهای فر که بیشتر به خشکی تمایل دارند توصیه میشود.
4. شانه کردن مو :
یکی از مراقبت هایی که باید روزانه انجام شود شانه زدن موها است که باید به صورت درست و با شانه مناسب باشد که از کشیدن و آسیب به موها جلوگیری شود.
5. حالت دادن موها:
اگر شما عادت به استفاده از حالت دهنده های گرمایشی دارید حتما باید از محافظ حرارت برای موها استفاده کنید. به طور کلی سعی کنید تواتر استفاده از این دستگاهها را به حداقل برسانید.
6. درمان مو:
اگر موی شما مشکل خاصی دارد باید به دنبال رفع آن باشید. مثلا اگر موی شما وز و خشک میشود باید به دنبال روشها و درمانهایی باشید که سبب افزایش آبرسانی به موها بشود.
علاوه بر مراقبتهای روزانه در ادامه نکاتی برای داشتن موهای سالم تر را با هم مرور میکنیم:
1. رژیم غذایی:
رژیم غذایی داشته باشیم که پروتئین کافی را به بدن برساند. قسمت اعظم مواد تشکیل دهنده مو پروتئینها هستند در نتیجه مصرف به اندازه مواد پروتئینی به داشتن موهای سالم کمک میکند. منابع مناسب پروتئین عبارتاند از گوشت، مرغ، ماهی، حبوبات، لبنیات کمچرب و تخم مرغ. رژیم غذایی که مقدار کافی پروتئین نداشته باشد سبب آسیب به موها و در نهایت ریزش آنها میشود.
2. زینک:
کمبود زینک یکی از مواردی است که سبب ریزش و ضعیف شدن موها میشود. استفاده از منابع مناسب آن مانند گردو، بادام، سبزیجات و میوه ها و غیره میتواند از کمبود آن جلوگیری کند. همچنین در صورت کمبود این ماده معدنی استفاده از مکمل ها و مولتی ویتامینهای حاوی آن توصیه میشود.
3. امگا 3:
افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا3 میتواند سبب تحریک فولیکولها و غدد سباسه شود که نتیجه این کار بهبود سلامتی پوست سر میباشد. منابع مناسب این اسید چرب عبارت اند از ماهیهای آب سرد نظیر سالمون، دانه کتان، ماست و غیره.
4. موی خود را بشناسید:
موی خود را بشناسید و بر اساس آن تعداد دفعات نیاز به شستشو را پیدا کنید. عوامل مختلفی از جمله: نوع و بافت مو، چقدر از ترکیبات حالت دهنده استفاده میکنید و نیز سطح فعالیت فیزیکی شما بر روی تعداد دفعات نیاز به شستشو تاثیر دارند. افراد با موی چرب ممکن است نیازمند شستشو روزانه با شامپو باشند اما افراد با موی خشک ممکن است با تواتر کمتری نیاز به استفاده از شامپو داشته باشند.
5. انتخاب شامپو مناسب:
استفاده از شامپو و یا سایر محصولات مو که برای موی شما مناسب نیستند میتوانند آسیبهایی را به مو وارد نمایند. انتخاب شامپو متناسب با نوع مو یعنی چرب، خشک و یا نرمال و نیز داشتن ویژگی خاصی متناسب با نیاز مو مثلا خاصیت ضد شوره داشته باشد. از استفاده از شامپوهایی که مواد مضری مانند سدیم لاریل سولفات و یا آمونیوم لاریل سولفات دارند بپرهیزید و به یاد داشته باشید که قیمت بالا لزوما به معنای بهتر بودن یک محصول نیست.
6. استفاده از نرم کننده مناسب:
قدم مهم بعدی استفاده از نرم کننده مو است که ظاهری درخشان، نرم و حالت پذیر به مو میدهد. شما میتوانید از یک نرم کننده جدا یا از شامپویی که حاوی نرم کننده است استفاده کنید. برای بهتر پخش شدن conditioner حتی میتوانید با شانه مو را شانه کنید اما از کشیدن مو خودداری کنید. البته لازم به ذکر است که همه افراد نیازمند استفاده روتین از نرم کننده ها نیستند و بسته به نیاز مو باید تعداد دفعات مصرف را بیابید.
7. شستشوی درست موها :
متخصصین میگویند که بسیاری از افراد بیش از حد از شامپو استفاده میکنند و یا به صورت نادرست از آن استفاده میکنند. روشهای استانداردی برای شستشوی موها وجود دارد:
- موهای خود را بیشتر از یکبار در روز نشویید.
- به مقدار کافی از شوینده استفاده کنید به حدی که موها را بپوشاند.
- از آب بسیار سرد و یا بسیار گرم برای شستشو پرهیزید. با موهای خود وقتی خیس هستند به آرامی رفتار کنید چرا که چندین برابر شکننده تر میشوند. از ماساژ دادن آنها بین حوله با شدت خودداری کنید و تا حد امکان موی خیس را شانه نکنید.
نکات کلی زیر را به یاد داشته باشید:
- وقتی از سشوار استفاده میکنید با کمترین دمای ممکن خشک کردن را شروع کنید و کم کم دما را بالا ببرید اما خیلی هم نباید دما بالا باشد.
- هر وقت امکان دارد بگذارید موهایتان به صورت طبیعی خشک شود.
- محلی که از کلیپس و یا گیره مو استفاده میکنید را مرتب تغییر دهید. این کار شکستن موها در نواحی خاصی جلوگیری کنید.
- اگر موهای خود را رنگ میکنید رنگهایی را که نهایتا 3 درجه روشن تر یا تیره تر هستند را انتخاب کنید.
- پوست سر خود را ماساژ دهید با این کار جریان خون کف سر بیشتر شده و رشد موها تحریک میشود.
- موهای خود را مرتبا هر 10 تا 12 هفته کوتاه کنید تا آنها را سالم نگه دارید و از جدا شدن انتهای آنها جلوگیری کنید.
- در صورت داشتن هرگونه سوال و یا مشکل خاصی در مورد موهایتان حتما از افراد متخصص نظیر داروساز و یا پزشک سوال کنید و تنها به توصیه های این افراد توجه کنید.
“این مقالات توسط تیم داروسازان داروباما تهیه و تالیف شده است.”